He volgut fer una provatura que ha quedat pel meu gust bé i alhora unes postres diferents. Com havia fet les crestes de la Gemma i m'havia sobrat mitja llauna de confitura, i també mascarpone d'altra coseta que vaig prepara ahir, he decit que una cosa amb l'altra em sortirien unes postres per avui, que segurament ens agradarien a tots, per això l'arrebossat de les boles ha estat diferent, doncs d'aquesta manera he pensat en les petites i en tots els grans.
INGREDIENTS: 1/4 de tarrina de Formatge mascarpone 40 g de confitura de moniato
Per la guarnició: lacasitos de colors triturats fideus de xocolata ametlla torrada picada
PREPARACIÓ:
Axafem la confitura i barregem amb el formatge fins que quedi una textura fina, ho reservarem una estona al congelador, per tal que quedi una mica consisten per fer les boles i arrebossar-les amb el que més ens agradi. Sencill i bo!!
D'ara endavant, en aquests dies, que comença a venir la calor, venen les ganes de menjar coses freques i, el braç de gitano és un dels plats que a l'estiu entren força bé. Si per dinar son colla, doncs va força bé per a tothom, doncs almenys a casa, com el diumenges acostumem a dinar al tros, som força colla, així que hem de fer dinars que agradin a tothom i que també facin torna. També agrada en el nens, doncs generalment la tonyina i les olives els hi agraden, per tant, aquest any ja el demanaven. INGREDIENTS: 1.500 g de patates 30 g margarina sal, pebre Pel farcit: 250 g tonyina escurreguda 200 g olives farcides d'anxova 50 g de moresc 5 ous 3 pebrots morrons 30 g de cogombres gust anxova 50 g maionesa d'all ceba tendra (opcional) PREPARACIÓ: Comencem bullin les patates senceres, mentrestant tallem tots els ingredients del farcit ben patites i una vegada tot en un bol, barregem amb la mica de maionesa i deixem refredar, reservem 1 rovell per després poder guarnir. Una vegada tenim les patates bullides, les pelem i passem pel passapurés, afegim, sal i pebre, la margarina o mantega, segons el gust de cadascú i la possem sobre un drap blac mullat. Per tal de poder-la treballar bé possem un paper film i l'estirem amb el curró, que quedi un quadrat. Una vegada tenim el puré de patata a la mida que volem afegim els ingredients que haviem reservat en fresc. Embolquem en compte i emplatem. Tot seguit guarnirem amb la maionesa, el rovell, cogombres, pebrot etc. i possem a refredar per menjar fred. Apa, que vagi de gust!!
Com que ara fa temps que la dieta ens acompanya a casa, feia temps que no cuinava pasta, així que aquest dissabte, després d'haver gaudit de la visita al Mercat de la Boqueria i, haver comprat unes quantes coses...Som-hi. Mitges llunes farcides de quatre formatges, amb salsa de bolets variats i nous.
INGREDIENTS: Pasta Fresca farcida quatre formatges (100 g. per persona) Barreja de bolets secs (40.g) nous (5) ceba (1) crema de llet (200ml) sal (al gust) pebre (al gust) oli (per sofregir la ceba) formatge parmesà (al gust)
PREPARACIÓ:
S'hidrata el variat de bolets, mentres tant anem sofregint una ceba tallada fina o picada, una vegada estigui rosa, s'afegeixen el bolets ja hidratats que previament haurem colat, també deixarem el te del bolets a banda. (la resta del te sobrant, el podem congelar per altres ocasions). Quan la ceba i els bolets estiguin potxats, s'afegeix la crema de llet, salpebrem, i també afegirem un got del te que haviem reservat, per tal que la salsa no quedi espesa, però si ha de quedar lligada. Amb les mitges llunes bullides emplatarem i guarnirem amb les nous tallades a quadrets petits, també cadascú afegirà el parmesà a gust. Que vagi de gust!!
Aquesta coca, és un àpat, que sempre quedes bé en un sopar d'aquells que no hi ha compromís, fins i tot quan s'organitzen sopars que cadascú ha de portar alguna cosa cuinada, quedes com una reina. És ràpida de fer, si tens l'escalivada a punt, i si no, en un moment la fem. Habitualment el diumenges el meu pare a l'hort, ja em prepara el caliu per fer-ne per a tota la setmana, doncs és un menjar habitual a casa nostre, per acompanyar la carn o el peix, així que sempre en tinc, fins hi tot, safates congelades, per si surt una ocasió de fer alguna cosa amb l'escalivada, tot i que el gust també de llenya canvia el 100%, és per això, una de les raons que tinc al congelador.
INGREDIENTS: Escalivada (pebrot i alberginia) Ceba salsitxes Farina Llevat de forner oli sal pebre aigua
PREPARACÓ: Per la massa:
En un bol, afegirem 250 g. de farina, 1/2 vas d'oli, una culleradeta de sal. A banda desfem el llevat amb un vas d'aigua tèbia, que quan s'hagi desfet el llevat afegirem a la resta dels ingredients, farem un bola i la deixarem reposar fins doble el seu volum, en un lloc temperat.
També, la podem fer amb farina preparada per a pizza, d'aquesta manera afegim els 250 g. el vas d''aigua tèbia, l'oli i la sal i fem la bola i deixem doblar la massa, queda perfecte també.
Perquè no sigui massa oliosa, pocho la ceba tallada a rodanxes al micro, amb un raig d'oli, sal i una miqueta d'aigua. Les salsitxes, com les de casa són llargues, en faig 2 d'una, això va a gust de cadascú. Una vegada tenim la massa llesta, estirem amb un corro, i fem un burlet a tot el boltant de la massa, aleshores, forrem tota la base de la ceba que tenim potxada, decorem amb les salsitxes i omplim els buits amb el pebrot i l'albergina, a l'escalivada posem una mica de sal i pebre i un raig d'oli cru, i enfornes, aprox. 15 minuts i anem controlant que no es cremi, depen del forn i si eagrada més blanca o en el nostre cas ens agrada torradeta. Que vagi de gust!!
Tot i que ja s'acaba la temporada perquè els espàrrecs de marge surten amb el darrer sol de l'hivern.
És habitual veure gent caminant pels marges de carreteres cada matí o en el meu cas per la variant. Gairabé sempre són els mateixos, abans que despunti el sol, surten a caminar i de pasada a fer el manat d'espàrrecs.
En altre ocasió vaig dir-vos que tinc la sort que me'ls regalen, així doncs encara els assaboreixo més. Darrerament estic fent-los de diverses maneres, tot i que gairebé sempre en remenat i llagostins, en remenat i botifarra negre, etc.
Dilluns vaig pensar que la combinació hauria d'estar força bona perquè se li diu, i a més , amb ingredients de primera, ja hi sóc.
Efectivament!! molt bons, el contrast del formatge amb el llom i l'espàrrec, per llapar-se els dits.
Ingredients: Espàrrecs de marge
all laminat Sal i pebre al gust
Preparació: Es van trencant els espàrrecs fins que la tija sigui més dura, és a dir, que no costi trencar. En una paella amb oli, afegim els alls a làmines, els dorem i seguidament afegim els espàrrecs, saltegen tot junt i, una vegada estiguin més o menys tous, s’afegeix el llom Ibèric tallat a quadrets petits, saltejarem una mica, que el llom no arribi a encongir-se i emplatem.
Una vegada al plat adornem amb el formatge de cabra (o de rulo), haurem escalfat el forn una mica per tal de donar un cop de calor al formatge. No és suficient amb l'escalfor dels espàrrecs, per tant, una mica de res, decorem amb julibert el plat i per sobre del formatge.
La saridina sempre ha estat un peix menyspreat a diferència d'altres, però en realitat és un peix força bo i es pot cuinar de diferents formes i maneres, tot i que ara, sembla peix de rics. Avui per avui igual que el saitó són cars, (tot i que ara en diuen peix barat) si fem comparacions, d'uns anys ençà, ha pujat força. L'avi del meu del meu marit, que anava en mar, sempre deia que "la sardina és peix de pobres, però ben bona que n'és", ara fins hi tot es fan arrossejats de sardina i de saitó, qui ho havia de dir oi? Dies enrere també llegia en un diari que alguns cuiners, al Mercat de St. Josep havien cuinat peix barat. Bé, com a casa sempre hem menjat sardina, sobretot cuinada en escabetx, que per a mi és deliciosa, avui l'he volgut fer una mica com fan l'anxova al País Basc (saitó a casa nostre), tipus Getaria.
Ingredients: Sardina fresca (mida petita), de Vilanova farina oli alls canyena vinagre
Preparació:
Enfarinem una mica les sardines i les posem a fregir, al punt, que no siguin massa freixides, solament que agafin color. Les coloquem en una safata i, mesntrestant tallarem alls a llàmines els fregirem junt amb la canyena. Quan estiguin rosets amb cuidado afagirem un got de vinagre. Hem d'anar en compte, doncs salta molt, per tant taparem la paella, no del tot, deixant una mica d'aire, i agafada amb la nostre mà. Una vegada no espetegui l'oli ho afegirem per sobre de les sardines que tenim preparades a la safata.
Això també està molt bó amb rap fet a la brassa, bacallà fet igual que les sardines i acompanyat de pebrots verds. Bé, s'ha de tastar.
Quan vaig fer aquesta barreja, pensava que no podria quedar bé, però la veritat va quedar força bona i diferent. M'havia sobrat bròquil (bord), doncs sovint en mengem, ja que a la meva filla i el meu marit els hi encanta i, ateses les propietats que en té, doncs més si cal. També hi havia un botifarró de ceba (morcilla de cebolla), així doncs vaig fer com si d'un trinxat es tractès i després gratinat al forn amb una mica de formatge, vaig lograr un plat olè!!, acompanyat d'un xurraco a la brassa, renoi!! Havia fet la mateixa verdura ben diferent i ben bona.
Ingrediets: Bròquil bord patates botifarró de ceba formatge
Preparació: Es bull el bròquil i la patata al punt, tot seguit ha d'estar ben escorregut. En una paella afegim una mica d'oli, on saltejarem el botifarró, tot seguit afegim els demés ingrediets i formem com una truita, rectifiquem de sal, si cal i la posem al plat . En el mateix plat afegim una mica de formatge i li fem un toc de forn per a que foni. A banda haurem fet la costella de vadella (xurrasco) al grill i emplatem tot junt.
Aquest bunyols són igual de bons durant la Quaresma com per a qualsevol altre dia de l'any. Per un berenar acompanyats amb nata estan més que bons i, amb una copeta de Malvasia, encara més.
Bé aqui teniu la recepta, que fa anys que la faig i sempre em surten perfectes.
Ingredients:
350 g. Farina
50g. De margarina
20 g. De llevat (de pa)
60g. De sucre
05. dl. De llet
Ratlladura de llimona
3 ous
Una mica de sal
1 copa d’anís
2 cullerades d’anís mòlt
½ culleradeta de coriandre
Canyella en pols
Oli per fregir
Sucre per arrebossar
Anís per a perfumar
Es barreja la llet tèbia amb el llevat i 100 g. De farina, es remou i es forma una bola. Es deixa fermentar la massa tapada (drap o film) uns 30 minuts o més en un lloc temperat.
Amb la farina que ens ha quedat es forma un volcà, es posa al mig la margarina, els ous, la sal, el sucre, l’anís i el condiments, i removem primer amb una forquilla i després afegim la massa que ja tenim fermentada.
Treballem amb les mans fins obtenir una massa fina i tova.La colpegem contra el marbre.
Aquest darrer pas es pot fer de dues maneres:
Untem d’oli el marbre i amb les mans també untades, anem agafant porcions de pasta i formarem boletes i les deixem en una placa untada d’oli, ho reservarem en un lloc temperat per tal d’accelerar la fermentació, doncs la massa ha de doblar el seu volum. Una vegada hagi fet aquesta acció s’agafa la boleta es fa un forat al mig i s’hi posa a la fregidora. L’oli no ha ser massa calent, si no la pasta es crema, han de tenir un color fosc.
Es treuen de la fregidora i es perfumen amb anís i els arrebossem amb sucre.
L’altra forma, és que la massa fermenti tota (gibrell)en un lloc temperat i seguidament amb les mans untades fem boletes amb el forat al mig i fregim, també les perfumen amb anís i ensucrem. (més ràpid la segona).
Per a perfumar-los tinc una botelleta amb spray, i els hi poso per damunt en sortir calents , que els deixo sobre d'una reixeta.
Aquestes torrades em recorden quan jo era petita, doncs a casa, quan començava la Quaresma la meva mare i la meva tieta ja les preparaven. A tots en encantaven, fins i tot la meva tieta els hi feia un almibar, que encara eren més sucoses.
Actualment, les segueixo fent en menys quantitat, és clar, doncs pels bons records que em transporten al passat i pel Pare, que tot i essent diabètic li tornen boig.
La preparació és sencilla, però entretinguda.
INGREDIENTS:
Pa de dos o 3 dies sec
llet
sucre
canyella
pela de llimona i taronja
canó de canyella
canyella en pols
oli
ou
Pel guarniment:
sucre i canyella en pols
PREPARACIÓ
En un gibrell es posa llet, sucre, canó de canyella, canyella en pols i les peles, es tasta que estigui força dolç, es remena fins que el sucre sigui ben desfet. Llesquem el pa i el posem a que xupi la llet. Una vegada estigui xop, el posem en una reixeta, mentrestant, en un plat anem baten ous i pasem la torrada per l'ou. Una vegada estigui banda i banda pasada per l'ou, ja amb una paella amb força oli, les fregim.
Anirem continuament colant l'oli, doncs de seguida es posa negre per el sucre.
Anirem colocan en una safata i espolvorejant amb la barreja de sucre i canyella.
El 25 d'abril vam anar tota una colla de blocaires al Museu de la Xocolata a fer un taller de piruletes. A banda de ser un taller molt enriquidor, dinàmic i divertit, tots els que ens hi trobavem ho vam passar força bé, per a mi va estar una trobada molt especial, doncs vaig poder conèixer "in person" a la gent que segueixo mitjançant la red i els seus blocs.
La Munsa, la mestre del taller, com en d'altres tallers que l'he conegut dirigint i fent d'altres coses GENIAL!!
En definitiva, fa ser una dia molt i molt profitòs.
PIRULETES DE XOCOLATA:
Ingredients:
Xocolata negre Xocolata amb llet Xocolata blanca Ingredients extres: sal màldon, gingebre en pols, vainilla, pebre , sucre de canya, ratlladura de llima, pipes, cacauets, kikos, mores, gerds, plàtan, alquequenjes...
Preparació: Temperar les xocolates, cadascuna a la temperatura adient .Per fer-ho s’avoca sobre el taulell una part de la xocolata desfeta i es va removent amb una espàtula fins aconseguir que estigui a 27ºC la blanca, 28ºC la de llet i a 29ºC la negre, tot seguit es barreja amb la resta per tal d’aconseguir la temperatura adient per poder treballar, 28ºC la blanca, 29ºC la de llet i 30ºC la negre sense llet. Una vegada aconseguida la temperatura es posa la xocolata en mànega pastissera i sobre un film es fan figures i es decoren a gust, fins hi tot dintre de la xocolata podem afegir ratlladura de llima, gingebre etc. Després decorem a gust de cadascú.