dijous, 27 de gener de 2011

Copa de brandada de bacallà i ceps amb crema d'espigalls saltats amb bacallà i, encenalls de bacallà al Cava amb moixernons


Un bon dia del mes de Desembre, penso que va ser  gairebé cap els vols de Nadal, no recordo ben bé, vaig veure al  bloc un nou seguidor,  vaig tafanejar qui era i, va resultar ser: "Ier Concurso Gastronómico Internacional" -"Ist International Culinary Competition".
Vaig mirar les bases i punt; però cap al  mes gener després de Reis, m'ho vaig tornar a mirar i  pel darrer dia de l'admisió de concursants, vaig cuinar aquesta copa que veieu.
Tenia clar com havia de ser la  presentació, però encara no sabia el que cuinaria. Penso que va ser diumenge dia nou després de fer una bacanyeta, en vaig aixecar del llit i tot seguit  vaig dir: JA HO TINC!!
Em va sortir aquesta copa, segons els de casa i jo mateixa aquesta vegada em vaig donar una nota força elevada, estava més que bona.
Així doncs com sempre a darrera hora vaig presentar la copeta i, quina ha estat la sorpresa que avui he trobat un correu dient-me que em poses en contacte amb el concurs.  He de dir-vos que estic molt entusiasmada i alhora contenta, doncs he GUANYAT EL CONCURS!!
Únicament hi havia un premi i, aquest m'ha estat atorgat.  El que més m'ha emocionat ha estat que un dels ingredients d'aquesta recepta han estat els ESPIGALLS, verdura autòctona del Garraf.  
Us diré que el jurat és de fora de Catalunya, per tant encara doblement honorada.

Vull compartir amb tots vosaltres aquest PREMI, doncs gràcies a tots i totes,  companys i companyes de bloc així com  lectors i lectores, seguidors i seguidores,  m'encoratgeu cada dia més per seguir endavant amb aquesta tasca de blocaira.

Us preguntareu el perquè d'un rellotge, doncs les bases dels concurs deia que havia d'haver un rellotge junt al plat i, és per això que jo vaig possar-hi aquest.
Gràcies a totes i  a tots!
Ingredients:

Per a la brandada de bacallà i ceps:
  • 200 g de llom de bacallàa dessalat
  • 1 all
  • 3 láminas de ceps hidratats
  • 50 ml d'oli d'oliva verge
  • 200 ml d'oli de girasol

Per a  a la crema d'espigalls i bacallà:
  • 150 g de espigalls*
  • 50 g de bacallà dessalat
  • 1/2 all laminat

Per a el bacallà al Cava:
  • 200 g de bacallà dessalat
  • 1 tall de ceba (1/2 de una sencera)
  • 1 cl de tomate
  • 25 g de moixernons deshidratats
  • 1/2 copa de cava
  • 10 g de piñones

Pinta de bacallà:
La pell del bacallà la tallemen en forma de triangle, la fregim tom i tom fins que estigui cruixent, la deixem una estona en paper de cuina per tal que quedi seca d'oli.


Elaboració: 
En una paella amb l'oli d'oliva, posem  l'all laminat fins que estigui ben dauradet, una vegada estigui força daurat, afegim el bacallá esqueixat i els ceps,  els voltem una mica. Quan hagi deixat anar una mica d'aigua, en el moment que ja no en tigui i quan estigui en el punt de començar a freigir-se,  el retirem i el posem dins el got del túrmix (tot amb el oli de la paella),  afegim oli de girasol, i de la mateixa manera que fem una mahonesa amb cura que no es talli, anem fen la brandada, podem fins i tot anar afegin oli, ha de quedar espesa. Reservem a la nevera.
  Amb els  espigalls cuits i escorreguts, i amb una mica d'aigua de la cocció que haurem reservat,  tot seguit, laminem un all i el daurem amb oli  d'oliva, afegim  el bacalà i els espigalls, el saltem uns minuts i el posem amb un vas per tal de passar-lo per la batedora amb una mica d'aigua d'haver-los bullit que haviem reservat fins obtenir una crema ben fina, salpebrem, si cal, doncs el bacallà deixa anar una mica de sal.
En una cassola amb una mica d'oli, potxem una mica de ceba, seguidament afegim els moixernons i la miqueta de tomata, un cop estigui tot ben tobet afegim el bacallà, que vagi fent i tot seguit el cava, fins que redueixi. Afegim doncs el pinyons que haurem daurant en una paella a banda.

Muntatge de la copa: 
Primer posem la brandada,  per sobre, la crema d'espigalls i per damunt d'aquestes dues capes, els encenalls de bacallà, finalment el decorem amb la pinta del bacallà.

17 comentaris:

  1. Enhorabona!!! ja ens donaràs la recepta dons te molt bona pinta això

    ResponSuprimeix
  2. moltes felicitats,m'alegro molt que valorin la teva qualitat.
    Eduard

    ResponSuprimeix
  3. moles felicitats, carme! has guanyat un premi i has escrit un títol més llarg que els meus jajaja
    una abaçada

    ResponSuprimeix
  4. Enhorabona Carme, va valer la pena la vacaineta!!!!

    ResponSuprimeix
  5. Felicidades. Por tu buen gusto y calidad de los ingredientes. Sería un placer provarlos. Besos

    ResponSuprimeix
  6. Com no havis de guanyar amb una preparació com aquesta!

    Enhorabona.
    PTNTS
    Dolça

    ResponSuprimeix
  7. Moltes felicitats, peeeeeeeeeeeeeeeeeeeero busco busco i busco i no trobo la recepta Carme!! XDDDD

    ResponSuprimeix
  8. Moltes felicitats, ens alegrem molt de que siguis la guanyadora, ara esperem la recepta
    Petons

    ResponSuprimeix
  9. littelulu69,
    Moltes gràcies i, disculpa, però amb l'emoció vaig descuidar de fer el corta i pega, bé més aviat de fer la traducció.
    Apa, desitjo que t'agradi.
    Un petó.

    Eduard,
    Moltes i moltes gràcies, doncs, a banda dels de casa i coneguts, si és cert que agrada que et diguin: Ho fas bé.
    Una abraçada.

    Manel,
    Moltes gràcies, ara que m'ho dius tens raó.
    Una abraçada, ens veiem aviat!!

    Gemma,
    Per descomptat que les vacainetes sempre van bé i, aquesta em va obrir les ideies.
    Una abraçada wapa!

    Violeta,
    Muchas gracias wapa!!
    Y cuando quieras la puedes catar, solo que estamos a muchos quilometros de distancia, pero hay momentos que las distancias són cortas y incluso me puedes dar una sorpresa.
    Un besazo.

    Dolça,
    Dona, no sempre es guanya oi?, però mira ha sonat la flauta.
    gràcies wapa!!
    Ens veiem aviat, doncs ja tinc ganes de fer-te una abraçada,

    starbase,
    Òscarrrrrrrrrrrr, tens tota la santa raó!!
    Estava tant emocionada que el més principal m'ho vaig descuidar, però tots els sant tenen vuitena, així doncs, aquí la tens.
    Una abraçada,

    Fem un mos,
    Sion, moltes gràcies, i et dic el mateix que a l'Òscar, amb la emoció em vaig despistar, però aquí la teniu.
    Una abraçada per tu i en Miquel i ens veiem aviat.
    Salut,

    ResponSuprimeix
  10. Plas plas pals plas, siiiiiiiii, moltes felicitats Carme , ara disfruta del premi, que l´alegria és mes de guanyar que del premi en si, t´ho asseguro.
    La copa te un aspecte sensacional, he de dir que els espigalls m´encanten i aquí doncs és una mica difícil trobar-los, avans en feiem a casa però des que l´avi no hi és alguna vegada els compro al mercat de pagesos de tarragona, ens encanten!
    Bé ja et felicitaré d´aquí uns dies amb una abraçadota, molts petons.

    ResponSuprimeix
  11. Felicitats! No m'estranya que hagis guanyat, és una copa boníssima, original, vistosa i amb ingredients sorprenents!

    ResponSuprimeix
  12. Ei! moltes felicitats!!!!!!!!!! quan he llegit el títol de la recepta he pensat: òndia! si sembla una recepta de l'Adrià!
    Desconec per complet els espigalls, li preguntaré a ma mare què me'n diu, que era pagesa, i a l'igual de petita n'he menjat i no ho recordo :(
    Besades molt fortes!

    ResponSuprimeix
  13. Mai,
    Moltes gràcies, ja ens varem fer petons dissabte. Mira que vam passar un dia emocionant oi?
    Apa, més petons bonica.

    Gemma,
    És veritat que amb ingredients bons i de qualitat gairebé sempre surt un bon resultat i aquesta copa és la mostra.
    Una abraçada,

    La Quinta de Luculus,
    Moltes gràcies Maragda, no se ben bé si per allà gandesa en teniu, ho desconec, però si mai t'acostes a la Comarca en trobaràs i, si tornem a coincidir ja te'ls porto.
    Una abraçada.
    Ho vam passar bé dissabte oi?

    ResponSuprimeix
  14. Fantastic!

    'agradat força, i la presentació impecable.

    Plas, plas, plas...(aplaudiment :P)

    ResponSuprimeix
  15. Carme, moltes felicitats!!! Però noia, és que amb aquesta super copa i combinació d'ingredients, com no vols guanyar? Bravo!!

    ResponSuprimeix
  16. Petita cuina,
    Celebro que t'agradi, moltes gràcies. Estava més que bona.
    Una abraçada,

    Mercè,
    Moltaes gràcies!! La veritat es que si, però a més estava molt bona.
    Una abraçada bonica.

    ResponSuprimeix
  17. Felicitats!! això de rebre un premi sempre fa molta il.lusió i més encara si el reconeixement ve de més enllà de casa nostra. .... la copa té una pinta increïble .. però no se si serà fàcil aixó de trobar espigalls fora del garaf .. però ho intentarem
    Una abraçada

    ResponSuprimeix