dilluns, 17 de gener del 2011

TORTELL DE SANT ANTONI ABAT (PATRÓ DELS ANIMALS)





Un any més, ja ha passat St. Antoni, ELS TRES TOMBS DE VILANOVA I LA GELTRÚ, FESTA MAJOR petita ,  una Festa força lluïda, ja que es concentren  centenars de  carros, carruatges, cavalls muntats i com no, tota mena de bestioles a  la benedicció.
Avui , he pogut agafar lloc justament davant la tarima on es beneeix,  on era el Vicari,el Bisbe, en Musen Nicolau i, totes les autoritats eclesiàstiques i també les polítiques, que no eren menys i, mentrestant esperava la Laia, la meva filla que aquest és novè any que surt muntada dalt de Cavall, juntament amb totes les noies de l’Escola d’Equitació La Granja de Sitges, he pogut veure tota classe d’animals de companyia que han anat desfilant per allà davant, per tal que els beneïssin, tortugues, conills, gats, gossos, lloros, de tot i més.
Bé, tot per poder fer la foto a la Laia, i no  sempre hi puc, ja que com hi ha tanta gent,  gairebé entre animals i gent no hi ha accés.
Dia cansat, rere la nena des de les 6.30 del matí, doncs, prepara cavall, porta-la a Sitges, torna-la a Vilanova, segueix-la una estona de reportera i finalment estigues a la recta final on recullen els trofeus, doncs com aquest any no ha pogut estar sun Pare, que viu la Festa amb gran goig,  apa, t’ha tocat!!, per a mi és una matada.
Bé, el que compte és que finalment la canalla i els grans podem gaudir de la Festa grossa.
Tot i això, al matí ja he pogut esmorzar a primaríssima  hora tortell de St. Antoni,  a les 7 del matí amb un cafetet, brutal, tot i que ahir a la nit, ja ens varem cruspir la meitat.
La recepta per a mi, és molt i molt bona, diria que més que la del tortell de Reis, doncs és més ràpida i més flonja.
Aquesta recepta es del bloc de la Dolça, A la cuina no tot són postres, he afegit una mica d’anís en pols i aquesta vegada el massapà l’he fet amb Malvasia i us puc assegurar que BRUTAL, BRUTAL.
A Vilanova el Tortell de St. Antoni no duu fruita, solament sucre, així que he fet el mateix que vaig fer en el de Reis, la sucre la vaig humitejar amb aigua d’azahar.
Que vagi de gust.

15 comentaris:

  1. Aquestes festes són una joia. Al meu poble quan era petit feien també la desfilada. Ara ja no se si la fan perque vaig canviar de poble :(

    I del tortellet... doncs un bravo i tres voltes també per ell:D

    ResponElimina
  2. Bona diada de Sant Antoni! Aquest tortell és la millor manera per celebrar com cal aquesta festa :)

    ResponElimina
  3. Que bo carme el roscó. A la festa de sant Antoni aquest any no hem anat, però l'any vinent anirem amb els nens. Toto loque sigui respecte als animals m'encanta. Un petonàs i feliç dia

    ResponElimina
  4. Mmmm! què bó!!! llàstima que ja no estigui per Vilanova per poder veure els tres tombs! Ens veiem aviat!

    ResponElimina
  5. M'encanta saber que també celebreu Sant Antoni per la vostra comarca!
    I, a més, fer-ho amb aquest tortell deliciós!!!

    ResponElimina
  6. Nosaltres per aquí no ho celebrem gaire però veient aquest tortell, jejej, potser m'animaré!

    Gràcies per la propaganda i pel brutal, brutal!, faré arribar la teva entrada d'on ha sortit la recepta.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  7. No m'estranya que havent esmorzat tan bé
    I lo bo del tortell és que va ben farcit. Mmmmmmhhh!! Quina delícia!

    ResponElimina
  8. Acasa celebrem st Antoni, és el sant del meu marit i és festa maca del poble doncs hi tenim l´hermita dedicada a ell es fa un esmorzar de germanor i la beneïda de les bèsties i a casa era un dia tant o mes festiu que el de la festa major , cada any empolistravem els rucs eugues i matxos per anar-los a beneïr , ai, quina nstàlgia m´has fet venir , al meu marit li encanta celebrar aquest día, més que el seu aniversari i així que un bon vermouth, dinaret bo i ebí i un toertell com el teu del poble, però nosaltres n´hi diem rotllo, m´encanta! i m´encanta veure el teu, espero que hagi estat una diada molt i molt maca.
    Una abraçada Carme

    ResponElimina
  9. NORMA:
    Si que està muy bueno.
    Un abrazo.

    Starbase: Ostres!! Et feia Barceloní de tota la vida! Al meu barri, quan era petita i encara ara ho continuen fent, a la Ronda de St. Antoni, beneiexen encara, jo ho recordo amb carinyo.
    A VNG, la veritat és FESTA MARJOR d'hivern, i la veritat és un goig, també la visc més perquè la Laia hi participa activament i nosaltres al darrera.
    Una abraçada.

    Gemma:
    Moltes gràcies, va ser molt lluida i amb molt bon temps, doncs devegades el temps no acompanya i, no es bo pels cavalls trepitjar l'asfalt perquè fan la gran relliscada pobres.
    Tot i això la vàrem gaudir força.
    Una abraçada.

    Lily,
    Si teniu ocasió solament per la quantitat de carros tan agrícoles, com carruatges i sobre tot, molts cavalls montats, ja val la pena, l'únic que a Vilanova sempre la fan quan s'escau el dia 17. En altres poblacions la celebren en diumenge encara que no coincideixi amb la Diada de St. Antoni.
    Un petó, bonica.

    Marta,
    que t'he de dir a tu, si ets la Vilanovina número 1.
    Una abraçada.

    Xavier:
    Moltes gràcies, venint de tu, em sento afalagada. A Vilanova és FESTA MAJOR d'hivern, per tant és festa grossa.
    Un petó.

    Dolça:
    Quina propaganda..., és la veritat, és una bona recepte, el canvi ja ho vaig explicar, la Malvasia al massapà, la mica d'anís en pols, la pasta que és el que compta és del teu tortell de Reis.
    Un petonarro bonica, i ja ho saps, quedes convidada tu i el la teva costelleta, per l'any vinent a venir a Vilanova, de debó!
    petons.

    Margarida,
    No puc fer aquests tortells, perquè darrerament m'estic possant com una vacona i, ara ja passo de taca d'oli, no trobo el moment de tornar a la dieta.
    Una abraçada,

    Mai,
    Aqui tothom ho celebra i, a casa meva tant al meu marit com la Laia, ho viuen molt més, doncs el món dels animals i cavalls els porta bojos. A casa del meu home com son cansaladers, encara s'ha celebrat més, doncs és el seu Patró, així que la tradició s'ha de seguir, encara que quan arribem a casa després del dinar de St. Antoni amb la Comissió ja són les 9 del vespre i jo aquest any encara més, anava arrossegant-me per tot arreu, però és el que toca i es fa amb il·lusió és clar.
    Mai, us encoratjo per venir l'any vinent a Vilanova, queda dit.
    Salut,

    ResponElimina
  10. Carme, quin bé de déu de tortells, entre aquest i el de reis el teu blog fa molt de goig. Snif! val pel meu que no va sortir bé.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  11. estic segur que en aquest cas, segones parts segur que fins i tot són millors ....
    magnific l'aspecte el d'aquest tortell...!!!
    Una abraçada

    ResponElimina
  12. Gemma,
    Estic contenta del resultat de tots dos i, si molt bons, tant un com l'altre i fixat, diferents tots dos.
    Una abraçada bonica.

    Afons,
    L'aspecte bé, però el gust del massapà, fantàstic amb la Malvasia.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  13. Carme, amb aquest tortell vau celebrar Sant Antoni com cal! I molt bona idea la d'afegir malvasia al massapà.
    Petons!

    ResponElimina
  14. ¡Hola Carme!
    Pásese por nuestro blog

    http://culinarycompetition.blogspot.com/

    O envíenos un email a:

    concursogastronomico@gmail.com

    que le estamos esperando. Sin usted no podemos comenzar la celebración.

    Un fuerte abrazo

    ResponElimina