dijous, 6 de gener de 2011

TORTELL DE REIS

 El resultat una vegada cuit


Avui, de ben segur a la majoria de llars s'ha menjat el tortell de Reis o Roscon de Reyes, difrents receptes, diferents farcits, però segur que tots molt bons.
La recepta és d'una mica d'aquí i una mica d'allà, i finalment el resultat ha estat  bé, segons els de casa, tot i que per al meu gust podria haver quedar més flonjo.
Bé, per St. Antoni (Festa Major peitita a Vilanova) que és d'aqui 10 dies faré la recepte de la Dolça (Glòria) No tot són postres...a la cuina, dons és una recepta ràpida i pel que s'aprecia a la foto, sembla molt fonjo.

INGREDIENTS:
(masa mare)
150 g Farina de força
10 g de llevat fresc
1 c de sucre
1/2 t. de llet
(segona masa)
450 g farina de força
20 g de llevat
2 ous
70 g mantega pomada
1/2 t. de llet
1 pesic de sal
ratlladura de llimona
ratlladura de taronja
1 copeta petita d'aigua d'azahar
1/2 c d'anis en pols
1 ou batut per pintar
sucre humitejada
fruita al gust (meló, cireres, taronja)

(Massapà)
200 ametlles crues tipus marcona
125 sucre llustre
1 rajolí d'aigua calenta

Elaboració:

Primer la masa mare:

Desfer el llevat amb la llet, que ha d'estar tèbia, afegir el sucre perquè es desfaci també i, una vegada estigui tot diluït, afegir la farina tamisada.
formar una bola i deixar llevar fins a doblar o fins i tot triplicar el seu volum, depenent de la temperatura ambient de la cuina en una hora ja està més o menys.
Per a la segona masa:
Desfer el llevat amb la llet, afegir la farina, el sucre, el pesic de sal, la mantega, els ous, la ratlladura de taronja i llimona, l'aigua d'azahar, l'anís. Anar treballant la masa i afegir també la masa que havíem reservat.
Una vegada tota junta anar treballant força estona, també fem una bola i deixem en un bol tapada amb film, per tal que llevi, triga al voltant de 3 hores.
Jo a les 2 hores, com ja m'havia llevat, vaig agafar la meitat, per fer un tortell, la resta la vaig torna a deixar al vol i va llevar molt i molt.
En el marbre on hem de treballar, l’engrassem una mica amb oli, estirarem la pasta, més llarga que ampla(amb el massapà, haurem fet un rotllo llarg), el posem al mig i enrotllem la pasta, fem la forma del tortell i el posem a la safata del forn, sobre paper sulfuritzat i pintat una mica amb oli.  Deixem que llevi altre vegada al voltant d'una hora més o menys, quan estigui, el pintem amb l'ou batut i el decorem amb la fruita i el sucre humit, el deixem una mica més que llevi i l'enfornem, durant 15 minuts.  Quan han passat 10 minuts baixem la temperatura de 200 a 180 i per sobre si cal, un paper d'alumini per tal que no es cremi, tot això depèn del forn.
El deixem refredar sobre una reixeta i quan és el moment el posem en una safata de servir i una cora al mig.

La sucre, l'he humit amb aigua d'azahar per donar-li una mica més d'aroma

Que vagi de gust!!

19 comentaris:

  1. Carme, el teu tortell fa una fila......i bo segur que encara ho era mes oi? però jo que soc de gra fort babejo amb el braç de patates mascarades, ai quina delícia , si es que a mi em tiren els plats senzills i contundents!
    una abraçada reina , per cert , els reis s´han portat be?

    ResponElimina
  2. Carme, que guapíssim que t'ha quedat!!!!
    El meu és més senzillet però queda molt tovet, com una massa de brioix... i acabadet de fr boníssim, ara que avui també estava molt bó, encara que fos el tortell d'ahir, jejej
    Ja em dir+as què t'ha semblat!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  3. Ai carme, quina raò que tens que a casi totes les cases s'ha menjat tortell però mira aquest teu em sembla que estava molt més bo que el que menjat jo.
    La meva cunyada, que ha vingut a dinar a casa, l'ha comprat i per molt bo que sigués... com el de casa rés!!!
    Mira, un rodolí.

    Petons

    ResponElimina
  4. aquest és l'any dels tortells, sens dubte, avui n'he vist un munt a la gastrosfera, i el teu és dels que té millor aspecte, sens dubte.
    ja el canviaria pel que m'he menjat jo de pastisseria :(

    ResponElimina
  5. Com que no he tingut la sort de tastar-lo no puc dir si està molt o poc flonjo, però la pinta, amb corona medieval inclosa, es fabulosa.
    Una abraçada

    ResponElimina
  6. T'ha quedat un tortell sensacional! A casa el que ens agrada més també és el farcit de masspà ;)

    ResponElimina
  7. La veritat es que encara que jo tb hagi fet els meus tortells i n'estigui contentíssima, no em canso de veure'n per tots els blogs, es que cadascun té el seu toc que el fa genial :) El teu tb ha d'estar molt bó!

    Un petó!!

    ResponElimina
  8. Carme, espero que els Reis fossin bons. Aquest tortell té un aspecte fantàstic. Però tot és qüestió de gustos, anar provant i variant fins trobar la barreja que més agrada, oi?
    Petons!

    ResponElimina
  9. Carmen se ve riquisimo aparte de que te ha quedado lindisimo, saludos lindo fin de semana, y un excelente año.

    ResponElimina
  10. Caram, l'any que ve m'hauré d'animar a fer-lo a casa pq amb la pinta que té aquest tortell se'm fa la boca aigua! enhorabona ;)

    ResponElimina
  11. Carmem te ha quedado muy bien y al ser caseo es gusto para mi es mejor y ademas echo practicamente en el mismo dia, no como los compraqdos que llevan dias echos.
    Que tengas un buen Año
    peto
    Miquel

    ResponElimina
  12. Noia, un tortell fantàstic!, t'has lluït!, ben segur que els afortunats a tastar-lo deurien quedar ben satisfets!Una abraçada.

    ResponElimina
  13. Carme, quina preciositat de tortell!!!! I amb la corona està fantàstic!
    A mi les masses de brioix m'encanten! En menjaria tot l'any!

    ResponElimina
  14. Mai:
    Els Reis, no han estat malament, això vol dir que en porto bé.
    A les que ens agrada cuinar i encara més menjar tot està més que bo, doncs jo no se tu, però en amí m'agrada tot!!.
    Una abraçada bonica.

    DOLÇA: Glòria la setmana vinent que és St. Antoni provaré a fer la teva de masa, doncs la veritat és més ràpida i aquests era flonjo però encara veig més el teu.
    La veritat que l'aspecte va quedar molt bé.
    Una abraçada,

    Dolors,
    M'agraden el rodolins, jajjaj.
    Ja tens raó, com tot lo de casa res, per bo que ho facin a les pastisseries.
    Una abraçada Reina!!

    Manel,
    Moltes gràcies, doncs venin de tu que ets tot un expert m'afalaga.
    Una abraçada,

    Josep,
    Si, és veritat que l'aspecte va quedar molt bé, la corona... jajaja, li vaig prendre a la meva sogre quan vaig anar a casa seva buscar el Reis, per poder coronar la reina de casa meva (la meva filla Laia) és de la Pastisseria Blanch (ella és clienta d'allà) aquest any eren ben diferents.
    Una abraçada,

    Gemma,
    El massapà, és el que marca la tradició almenys a Catalunya oi?, tot i que ara ja veig a moltes pastisseries que els fan de nata i també de crema, però a casa de moment reina aquest.
    Una abraçada,

    Anniki,
    Tens tota la raó, tots són bons, simplement pel fet de estar elaborats per nosaltres amb tot el carinyo del món.
    Una abraçada bonica.

    Mercè,
    Tens raó, és qüestió d'anar provant, fins i tot devegades les farines també fan que siguin més o menys flonjos oi?.
    Un petó.

    NORMA:
    Queda muy bueno.
    Un saludo para ti también y los tuyos.
    Que tengas un Feliz Año.
    Un besazo.

    Elsfogonsdelabordeta:
    Ja os saps!! anima't, ja veuras com et quedarà fantàstic, si no és al primer, doncs al segon, tot es qüestió de intentar-ho.
    Si et puc ajudar en alguna cosa ja ho saps, a dispossar.
    Una abraçada,

    Miquel,
    Tienes toda la razon, pues en algunos sitios los tienen congelados y los ponen en el horno el mismo dia, però no estan tan buenos.
    Un abrazo.

    Mercè,
    Si, que els va agradar força, doncs aquí tinc uns crítics que ni t'explico.
    Una abraçada bonica.

    Margarida,
    Gràcies bonica, tens tota la raó, el brioix és una masa que m'encanta, ja sigui així o fins i tot brioixets petitets, que bons oi?
    Un Bon Any, que penso no ens haviem felicitat oi? doncs jo he estat fora forces dies.
    Una abraçada,

    ResponElimina
  15. Té un aspecte fantàstic, digne de ses majestats!!

    ResponElimina
  16. Cristina,
    Moltes gràcies, així és!
    Una abraçada.
    Ara faré el de St.Antoni, ja t'ho diré.

    ResponElimina
  17. la foto del tortell un cop cuit, és insuperable!! un aspecte magnífic ... com acabat de sortir de la pastisseria .... no puc ni imaginar el de st Antoni.!!!
    Una abraçada

    ResponElimina
  18. Alfons,
    En quan acabi de respondre't vaig ha enfornar el de St.Antoni, ja et diré, tot i que a Vilanova a diferència de BCN no porte fruita, així que l'he fet com aqui els venen a les pastisseries, amb la sucre i com no, farcit de massapà, ben farcit, a més aquesta vegada l'he donat un toc de malvasia.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  19. Quin tortell!!!!! sembla professional i tot!!!... T'ha quedat genial!!.
    Saps? jo he estat varies vegades als 3 tombs d'aquí a Vilanova i és genial!, però no sabia q era tradició el tortell... ja ho sabré per una altra vegada, i ja li diré a la meva amigaaa.... que s'hi llueixi.. jajaja
    Petonets
    Neus

    ResponElimina