dilluns, 5 de març del 2018

OUS A LA MORNAY


No havia acabat d'un repte, que a tocar, la Cristina del Bloc Bufet de postres va proposar aquest de la gran Cuinera Montserrat Seguí de Queralt.
No tenia el llibre, però com em va engrescar tant el tema, el vaig trobar. Ves per on, la meva companya de feina me'l va portar.
Em van cridar l'atenció aquest ous a la Mornay.







Per fer aquest ous es necessita:
Ingredients:

4 ous, molt frescos
1 rovell d'ou
4 llesques de pa
1/4 de litre de llet
40 g de mantega
Formatge ratllat

Preparació:

Per fer els ous escumats (Pochés), es posa al foc una cassola amb 2 litres i 1/2 d'aigua, quan ja bull s'hi aboca un decílitre escàs de vinagre i es procurarà que en tornar a bullir ho faci ben a poc a poc. Aleshores s'hi van tirant els ous (si es vol es poden trencar dins un cullerot), d'un en un; s'hi posa un xic de sal i es tiren tots seguits un darrera l'altre perquè la cocció sigui igual per a tots, esperem 3 minuts exactament, procurant que l'aigua bulli molt a poc a poc.
Passat aquest temps es treuen amb l'escumadora i es submergeixen en un recipient amb aigua freda.
hem de fer servir ous molt frescos, ja que, si no ho són, no poden quedar bé de cap de les maneres (s'enganxen al fons de la cassola, la clara s'escampa, el rovell es trenca o es separa de la clara que queda dura tot seguit).
Preparar aquest ous no costa gens; n'hi ha prou amb què, com ja hem dit, siguin ben frescos.
Una manera ràpida de fer-los també és amb paper film, en un quadrat de paper untat amb oli s'embolcalla l'ou i es posa dins d'una cassola amb aigua i 3 minuts.
Salsa Mornay:
Prepareu una beixament amb la mantega, farina i llet, i quan ja estigui poseu-hi sal, pebre i nou moscada. Traieu-ho un moments del foc i afegiu-hi el rovell d'ou. Remeneu tot seguit amb el batedor i torneu-la una altra vegada al foc; que bulli uns segons, i traieu-la. Afegiu-hi el formatge i remeneu suaument amb una cullera o espàtula de fusta o silicona. (Si ho seguéssiu fent amb el batedor us quedaria una salsa gomosa, enganxosa.
En una plàtera d'anar al forn, poseu les llesques de pa (torrat sense crosta) amb els ous a sobre (podeu posar entremig del pa i l'ou un tros de pernil), cobriu-ho amb la salsa, polsegeu-ho amb formatge ratllat. Daureu-ho a forn fort, i serviu-ho.
Els ous escumats s'han de gratinar al forn molt ràpidament, 2 2 o 3 minuts, ja que si s'hi deixen més temps poden quedar els rovells durs.

Gràcies Cristina per aquesta iniciativa.


2 comentaris:

  1. Mmm...aquests ous deuen ser moooolt bons! Ens ho hem passat bé amb el repte, oi Carme?
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  2. I tant que sí Olga. A veure el proper per quan. petonets.

    ResponElimina