diumenge, 15 de novembre del 2009

PANELLETS







Segurament, sóc de les últimes a penjar els panellets, però com aquests dies tots els blocs van plens, segurament ja esteu fins i tot enfarfegats.
En els darrers anys, solament faig de 3 classes doncs, són els que mengem, a banda també, què any rere any faig menys quantitat, doncs al final sempre feina panellets per a tothom i 4 per casa. Els faig perquè no sigui dit, ja que és la castanyada i, perquè m'agraden les tradicions. Tot i que la canalla ara els inculquen a les acadèmies d'anglès el Halloween, així que com diu el meu marit hem d'anar com els borregos a seguir les modes.
No és un dolç que ens agrada massa, tot i que aquest any els que han sobrat, després d'haver repartit els pocs que vaig fer, en el meu marit se li va ocòrrer guardar-los a un pot que tinc que envasa al buit, i per cert, he de dir que la cosa ha funcionat!!

La novetat d'aquest any ha estat els de castanya, però no en forma de castanya, sino fets amb castanya, entre el públic degustador han tingut molt bona prensa, jejejeji, suposo que no ha estat per fer-me la pilota...


INGREDIENTS:

500 gr ametlla
350 gr sucre
pell de llimona ratlla
1 patata petiteta
300 gr pinyons
400 gr ametlla trinxada
castanyes
xocolata
coco

PREPARACIÓ:

El dia anterior a coure'ls faig el mazapà, es deixa reposar tapat amb un drap.
L'endemà es divideix el mazapà en parts i, amb aquestes es fa un rulo a sobre el marbre espolvart de sucre per tal que no s'enganxi.

Per fer el de pinyons:
Una vegada tenim el rulo fet, tallem trossets per tal de fer boletes. En un bol ja haurem preparat el pinyons amb una clara d'ou, que deixarem secar una mica, per tal de que, quan fem les boles s'enganxin el pinyons.
Els pintarem amb ou (rovell i aigua)enfornarem, fins que estiguin rossos.

Per fer el d'ametlles:

Farem la mateixa operació que en els de pinyons però aquesta vegada amb les ametlles, que haurem trinxat gruixudeta, també farem forma de cuetes, pintarem i enfornarem.

Per fer el de coco:

Agafarem un terç de pasta i barregem amb el coco, forman unes muntanyetes, pintarem amb l'ou i els enfornem, amb compte perquè es cremen ràpid.

Per fer els de castanya:

Pelarem les castanyes i les possarem a coure, per tal de poder-les pelar. Una vega escaldades treiem la pell, tornem a coure-les fins que quedin ben tobes. Deixem escorreles i les pessem per la picadora fins que es facin una farina.
Barregem amb un terç del mazapà i formem boletes en forma de castanya, les pintem amb l'ou i les fiquem al forn. Una vegada estiguin fredes les banyem amb xocolata.

Vull fer un apunt, jo anys enrere no posava patata, però he comprobat que duren més dies tobets, tot i que poso molt poca, tant poca, que no fa ni 100 gr.

Us donaré la recepta antiga dels panelles.

Preparar un xarop a punt de pluma amb mig culleró d'aigua, la sucre i una mica de crémor i la pell de la llimona, afegir les ametlles, treballar-ho força, deixar-ho refredar.
L'APUNT:

7 comentaris:

  1. Sempre estar bé innovar en això dels panellets i aquests fets amb castanyes, no poden ser més adients!.

    ResponElimina
  2. m'agrada la idea dels panellets de castanyes!!... els tindre molt en compte per a la propera fornada de panellets ... la de l'any que ve... ;-))
    Una abraçada

    ResponElimina
  3. he seguido tus consejos de preparacion y me han quedado estupendos, pero los de castañas, eso es una patente, enhorabuena

    ResponElimina
  4. Ei, val més tard que mai! I ara que fa dies, tornen a venir de gust :)

    ResponElimina
  5. Glòria, Alfons, Violeta;
    He de dir-vos que els de castanya són realment bons, ni jo m'ho hagués imaginat. De fet tot el que estic cuinant aquests dies amb castanyes té un gust bonissim.
    Ja ho aniré penjant.
    Gemma, poder tens raó, que quan s'acaben al pasar uns dies de sobte dius... ara un panellet... jjajajaj.
    Una abraçada a tots.
    Violeta, disculpa por el catalan, He de poner el traductor, disculpa.
    Un abrazo wapa!!

    ResponElimina
  6. Carme, s'hi nota la castanya? A mi m'encanta, aixi que es una opcio mes a provar l'any que ve! ;)
    Petons!

    ResponElimina
  7. Mercè,
    Si que es nota i queda molt bo i fi. Va ser una provatura, però amb molt d'èxit.
    De fet la castanya és més bona cuita que com acostumem sempre a fer-la a la brassa.
    Una abraçada.
    PD: Amb carn està molt bona i també he fet madalenes i estan superiors.

    ResponElimina